Újfehértói Termék Védjegy

Újfehértó Város Önkormányzatának Képviselőtestülete „Újfehértói termék” védjegyet alapított, és arra védjegyoltalmat jegyeztetett be, amely az önkormányzat részére kizárólagos hasznosítási jogot biztosít.

 

 


A védjegy, mint jogi és marketing eszköz, a fogyasztók tájékoztatása mellett arra szolgál, hogy azonosítsa és megkülönböztesse egymástól az egyes termékeket és szolgáltatásokat, és egyben minőséget is tanúsít. A minőségi helyi termékkel a vásárló és a termelő is jól jár. Az újfehértói termékek népszerűsítésének segítésével, ismertté tételével, a lakossági vásárlás generálásával erősítjük a helyi gazdát-termelőt. A vásárló pedig garanciát kap a megvásárolt termék minőségére, hisz „Újfehértói termék” védjegyet csak ellenőrzött, minőségi termékek, vagy szolgáltatások kaphatnak. Mindezen túl, kiemelt jelentősége van annak, hogy helyben költik el a fogyasztók a pénzüket. A helyben elköltött pénznek kimutatottan is sokszoros gazdaságélénkítő, foglalkoztatást növelő hatása van. A védjegy célja: az újfehértói, helyi gazdaság fejlesztése, a vásárlók minőségi, helyi termékekkel való ellátása.

A szabályzat szerint Újfehértói termék az Újfehértón állandó lakcímmel rendelkező termelő által előállított, vagy Újfehértó város közigazgatási területén megtermelt feldolgozatlan és/vagy feldolgozott élelmiszer, mezőgazdasági termék, ipari termék, élő állat. A feldolgozott termékek közül az minősül újfehértóinak, amelyben az alapanyag, vagy a helyben hozzáadott érték aránya legalább 51% mértékű.

A védjegyet csak a védjegy tulajdonosa (Újfehértó Város Önkormányzata) vagy az általa feljogosítottak használhatják érvényes védjegy használati szerződés birtokában, az „Újfehértói termék”Arculati Kézikönyvben előírt módon és a Védjegyszabályzatban meghatározottak szerint.

Az Újfehértói termék védjegy iránti kérelmet az Újfehértói Polgármesteri Hivatalba kell benyújtani egy példányban, lehetőség szerint termékmintával együtt. Az elbírálási eljárás és a védjegyhasználat ingyenes! A kérelem formanyomtatványa, valamint a pályázati feltételeket, a bírálat alapelveit és a használat feltételeit tartalmazó dokumentum beszerezhető az Újfehértói Polgármesteri Hivatalban (4244 Újfehértó, Szent István út l0. I. em. 10. hivatali helyiség) vagy letölthető a város honlapjáról: www.ujfeherto.hu

 

Letölthető dokumentumok:
Újfehértói termék védjegyszabályzat és kérelem
145/2016. (VIII. 31.), határozat, 41/2017. (II.22.) határozattal módosítva


A védjegy iránti kérelem tartalmára, az elbírálás szabályaira, a védjeggyel ellátandó termékek minőségi követelményeire, a termelővel kötendő mintaszerződésre és egyéb védjeggyel kapcsolatos tudnivalóra vonatkozó tájékoztatást Szűcs Rékától lehet kérni. (Újfehértó, Szent I. u. 10. 1. em. 10, tel: 42/290-000/110, e-mail: varosmarketing@ujfeherto.hu

 

Dr. Hosszú József
polgármester